Retkeily on suosittu harrastus erityisesti näin syksyisin, kun luonnossa on paljon nähtävää ja puuhailtavaa mm. marjastukseen, sienestykseen ja metsästykseen liittyen. Retkeilemään ei kuitenkaan kannata sännätä yks kaks viikonloppuna missä tahansa tamineissa, vaan sopivaa vaatetusta, ja erityisesti jalkineita, on syytä miettiä etukäteen huolella. Retkeilyyn soveltuvien vaatteiden ja jalkineiden tulee ensinnäkin olla mukavat päällä ja lisäksi niiden tulee olla kestäviä. Mukavuudella tässä tarkoitetaan sitä, että vaatteet eivät saa hangata ja kiristää ja niiden tulee hengittää päällä. Kestävyydellä taas tarkoitetaan sitä, etteivät vaatteet saa rajoittaa luonnossa liikkumista siksi, että joutuisit pelkäämään niiden repeämistä esim. puun oksaan tarttuessaan.
Pitkillä vaelluksilla on kerrospukeutuminen kaiken a ja o. Alimmaiseksi kannattaa pukea vettä läpäiseviä vaatteita, jotta ihon pinta pysyy hikoiltaessa kuivana säilyttäen silti samalla ämpönsä. Puuvilla on tässä tapauksessa ehdoton nou nou, sillä se vain imee kaiken hien ja muuttuu sen jälkeen kylmäksi kankaaksi. Alimmaisen kerroksen päälle sen sijaan voit hyvin pukea puuvillaisia vaatteita imemään kosteutta. Ulommaiseksi kerrokseksi kannattaa valita kestäviä kankaita, jotka kestävät tarpeen tullen kovaakin sadetta ja tuulta. Kaikkien vaatteiden on hyvä olla kevyitä, jotta niitä voi kantaa mukana ja pukea päälle tarpeen mukaan. Kankaissa nopeasti kuivuvat materiaalit ovat parhaita, joten kestävät reisitaskuhousut ovat ehdottomasti parempi valinta kuin farkut.
Vaikka vaatteet olisivat kuinka mukavat ja sään kestävät tahansa, huonot jalkineet tekevät nautinnollisesta retkestä kuitenkin hetkessä helvetillisen. Hyvät jalkineet eivät ensinnäkään hierrä eivätkä purista. Hyvät jalkineet myös tukevat nilkkaa. Lyhyemmille retkille soveltuvat hyvin vedenpitävät retkeilykengät, mutta toisaalta kumisaappaat käyvät, jos maasto ei kovin haastavaa. Pitkille matkoille kannattaa sen sijaan ostaa kunnon vaelluskengät. Koska pitkillä matkoilla joutuu kuitenkin usein ylittämään myös vesistöjä, kannattaa mukana lisäksi vielä erilliset kumisaappaat. Loppupeleissä voit kuitenkin pilata hyvänkin jalkine valintasi huonoilla sukilla. Sukilla on iso vaikutus kengän toimivuuteen retkeilyssä, sillä kengän lopullista sopivuutta, istuvuuttaja hengittävyyttä säädellään nimenomaan sukalla!
Hyviä kenkiä voi arvoida mm. seuraavin kriteerein:
- pinta materiaali: nupukkinahka on tunnetusti kestävää ja pitkäikäistä hyvin hoidettuna. Gore-tex päästää kosteuden ulos mutta ei sisään.
- pohjan paksuus: mitä paksumpi pohja, sitä kestävämpi kenkä
- pohjan jäykkyys: mitä jäykempi, sitä sopivampi haastaviin maastoihin
- pohjan liukkaus: yleisesti ottaen jäykkäpohjainen kenkä on aina liukkaampi kuin joustava pohja
- kengän kärki: kengän kärjessä on hyvä olla kivisuoja, joka suojaa kengän kulumista kivikkoisissa maastoissa
- saumat: kengän saumat voivat aiheuttaa hankaumia ja rakkoja; mitä vähempi saumoja, sitä kestävämpi kenkä yleensä on
- oikea koko: vaelluskenkiin saa jäädä tilaa kärkeen hieman enemmän kuin normaaleihin kävelykenkiin. Noin vajaan sentin verran tilaa kärjessä mahdollistaa paksumpien sukkien käytön kylmillä keleillä
- varren pituus: kenkien on hyvä tukea nilkkaa
- kengän paino: pitkillä matkoilla jokainen gramma on liikaa!
- kengän hinta: halvalla harvoin saa laatua: Suomen oloihin sopivat kengät saa noin 100-300 eurolla